ریشههای ژنتیکی بیماری روانی شیزوفرنی شناسایی شد
دانشمندان میگویند بیماری روانی شدید شیزوفرنی میتواند ناشی از شمار زیادی جهش در تعداد زیادی از ژنها یی باشد که در تکامل طبیعی مسیرهای بیولوژیکی حیاتی برای تکامل طبیعی مغز نقش حیاتی دارند و این جهش ها دراین گذرگاه اختلال ایجاد میکند.
شیزوفرنی اختلال پیچیدهای است که توهم و خیالهای غیرواقع و بینظمی در فکر ، علائم مشخصه آن است.
پژوهشگران از دیرباز کوشش کردهاند دریابند که علت یا علل این بیماری چیست و عوامل ژنتیکی و محیطی در بروز آن چه نقشی دارند.
دو گروه از محققان که به اطلاعات تازهای در زمینه نقش ژنها در بیماری شیزوفرنی دست پیدا کرده اند، یافتههای خود را در مجله علمی ساینس انتشار داده اند.
آنان به دنبال تحقیقات خود به این نتیجه رسیدهاند که نه یک یا چند ژن حیاتی ، بلکه شمار بسیار زیادی از اختلالات در تعداد زیادی از ژنها باعث حذف یا ایجاد نسخههای اضافی دی ان آ میشوند . این حذفها و تولید شدن نسخههای اضافی دی ان آ که باعث اختلال در کار ژنها میشوند، در افراد مبتلا به شیزوفرنی به مراتب بیشتر از دیگر افراد مشاهده میشود.
دانشمندان معتقدند ژنهایی که فعالیتشان دچار اختلال میشود در کار مسیرهای تکامل طبیعی مغز اشکال ایجاد میکنند. آنها در ایجاد زیربنایی که نرونهای عصبی در چارچوب انها با یکدیگر مرتبط میشوند نقش دارند و در عملکردهایی مانند رشد سلولهای عصبی و مهاجرت و مرگ سلولها موثر هستند.
محققان در دانشگاه واشنگتن و آزمایشگاه کلد اسپرینگ هاربر در نیویورک ، دی ان آی ?????فرد مبتلا به شیزوفرنی و ?????فرد سالم را بررسی کردند. حذف و تکثیر ژنتیکی در ????درصد این بیماران مشاهده شد اما این اختلال فقط در ??? درصد افراد سالم وجود داشت.
گروهی از محققان موسسه ملی بهداشت آمریکا که گروهی را بررسی کرده بودند که از کودکی دچار شیزوفرنی بودند، به نتیجه مشابهی رسیدند. در ? ???درصد افراد این گروه اختلالات ژنتیکی یاد شده مشاهده شد. گمان میرود شیزوفرنی اگر در کودکی آغاز شود عمیق تر است و از عوامل ژنتیکی ناشی میشود.
دکتر توماس اینزل رییس موسسه ملی سلامت روانی گفت این یافته میتواند الهام بخش داروهای جدیدی برای ثبات بخشیدن به مسیرهای تکامل مغز که اختلالات ژنتیکی درآنها موانعی ایجاد کرده است باشد.
به گفته او شناسایی ژنهایی که میتوانند عامل جهش در گذرگاههای تکاملی مغز باشند میتواند نویدبخش درمان و پیشگیری از نه تنها شیزوفرنی ، بلکه گروهی از دیگر اختلالات مغزی ناشی از اختلال در تکامل سلولهای عصبی باشد.
درمان شیزوفرنی کار پردردسری است. داروهای زیادی برای این بیماری در بازار موجود است اما بیشتر آنها در کوتاه مدت علایم بیماری از قبیل توهم و خیالات غیرواقعی را کاهش میدهند اما معمولا در بلندمدت بیاثرند. از این گذشته داروها فقط از علایم میکاهند و اختلال اصلی را که زیربنای آن است درمان نمیکنند.
یکی از محققان گفت باید به یقین گفت که روشن کردن علل ژنتیکی کار بسیار دشواری است. همیشه چندین علت در کار است و احتمالا کنش و واکنش میان ژن ها و محیط باعث بروز این بیماری میشود.
دکتر مک کللان گفت تحقیق ما دست کم نشان داد که بیماری شیزوفرنی از آنچه قبلا تصور میشد بازهم پیچیده تر است زیرا احتمالا هزاران هزار جهش ژنتیکی در شمار بسیار زیادی از ژنها زمینه بیماری را تشکیل میدهند.
لیست کل یادداشت های این وبلاگ