اثر تاریخی چغازنبیل میزبان گردشگران و علاقهمندان به تاریخ ایران
اثر تاریخی و دیدنی چغازنبیل در ? ???کیلومتری جنوب شرق شوش درشمال استان خوزستان با داشتن جاذبههای شگرف میزبان جهانگردان، گردشگران و علاقهمندان به تاریخ کهن سرزمین ایران است.
این اثر ارزشمند تاریخی دارای بناهایی از دوران عیلامی است که کاوش درهر یک از این آثار بر هویت فرهنگی و تاریخی ایران و منطقه صحه میگذارد.
چغازنبیل به عنوان یکی از آثار با ارزشی است که از نسلهای قدیم برای جهانیان به یادگار مانده و همچنان برای علاقهمندان به آثار باستانی پرجذبه است.
این اثر با ارزش که بنا به اظهار کارشناسان میراث فرهنگی نخستین اثر باستانی ایرانی ثبت شده در سازمان یونسکو است، در قرن سیزدهم قبل از میلاد به دستور " اونتاش گال " پادشاه عیلامی برای " این شوشی ناک " خدای حامی شهر شوش در پنج طبقه ساخته شده است.
این معبد که بین سه دیوار محصور بوده نخستین بار در سال ? ?????میلادی توسط یک کارشناس نیوزلندی شرکت نفت ایران و انگلیس کشف و طی سالهای ?????? تا ? ?????توسط باستاشناس فرانسوی " رمان گریشمن " حفاری و هویدا شد.
این مجموعه تاریخی پس از حفاریهای که توسط " دکتر عزت الله نگهبان " باستانشناس ایرانی در سالهای ? ?????تا ? ?????انجام گرفت همواره مورد توجه محافل علمی و بازدیدکنندگان داخلی و خارجی قرار داشته است.
زیگورات چغازنبیل که به معنای معبد زنبیل شکل پلکانی است دارای قسمتهای جایگاه خدایان مورد پرستش مردم آن زمان بوده و بنای آن از گل و خشت ونمای آن از آجر میباشد و ساختمان آن بر خلاف بناهای امروزی که طبقات بر روی همدیگر قرار میگیرند تمام طبقات پنجگانه آن به موازات به طور مستقل از سطح زمین احداث شدهاند.
وجود دو سازه خشتی بزرگ دیفورات مانند و بناها و آرامگاهها و موزهای که دارای بخشهای مختلف علمی و پژوهشی است باعث جذب گردشگران و هیاتهای پژوهشی مختلف داخلی و خارجی شده است.
به گفته محققان باستانشناس برخی آجرهای بکار رفته دراین بنا که لعابدار بوده و نیز برخی دیگر که دارای خط نوشتههایی به شکل میخ است در نوع خود قدیمیترین کاشیهای جهان به شمار میرود که در این بنا به چشم میخورد.
آثار تاریخی چغازنبیل نمونه تلاش و همت ایرانیان قدیم در راه آبادانی و هنر بوده و مهارت و استادی سازنده این اثر باستانی برای محققان قابل ستایش است.
این بنا دارای ویژگیهای منحصر بفردی در بین دیگر آثار باستانی در جهان است و وجود تصفیه خانه آب در کنار آن که برای جلوگیری از نفوذ و هدر رفتن آب از آجر و ملات قیر ساخته شده نشاندهنده تمدنی بزرگ در جلگه خوزستان بوده که مهندسان و معماران آن دوران از فن استفاده از آب سالم با ایجاد تصفیهخانه طبیعی آگاهی کامل داشتهاند.
کارشناسان میراث فرهنگی زیگورات چغازنبیل را یکی از مهمترین بناهای تاریخی در جهان میدانند و از دیگر ویژگیهای این اثر تاریخی سالمترین زیگورات منطقه بین النهرین است که سه هزار و ? ????سال قدمت دارد.
هفت تپه دیگر اثر تاریخی در نزدیکی چغازنبیل است که دارای آثار تاریخی از جمله آرامگاه دسته جمعی " هپتی اهر"،تپههای باستانی بقایای شهرتاریخی هفت تپه و موزه و نمایشگاه آثار تاریخی منطقه است.
" مرتضی حیدری نسب" از موزه هفت تپه به ایرنا گفت: در این موزه آثار تاریخی کشف شده طی سالهای اخیر و گذشته در منطقه شامل ظروف سفالی، اشیای مفرغی و دیگر قطعات ارزشمند تاریخی نگهداری میشود.
وی افزود: در نمایشگاه این موزه نیز آثار محققان و پژوهشگران مربوط به هویت تاریخی منطقه و کارهای در دست اقدام و نیز برنامههای آتی بصورت عکس بروشور و کتاب و تحقیق به نمایش گذاشته شده است.
حیدری نسب گفت: با توجه به زیباییهای منحصر بفرد آثار تاریخی منطقه روزانه بین دو تا سه هزار نفر از آثار تاریخی هفت تپه، چغازنبیل و فضای سبز و جاذبههای دیدنی آن بازدید میکنند.
وی افزود: از این تعداد مهمان نوروزی و گردشگر بطور متوسط روزانه حدود ? ????نفر از موزه و نمایشگاه آثار تاریخی هفت تپه دیدن میکنند
لیست کل یادداشت های این وبلاگ