آخرین گزارش اطلاعاتی آمریکا درباره برنامه هسته ای ایران زیر پای منتقدان سیاست تهاجمی احمدی نژاد را خالی کرده است. بنابراین می توان نتیجه گرفت که در سال گذشته ایرانی، سیاست تهاجمی احمدی نژاد که اخیرا آیت الله خامنه ای نیز بر آن صحه گذاشته از نقطه نظر سیاست داخلی کارساز بوده است
فارس: رئیس پژوهش مرکز سیاست های امنیتی در ژنو گفت: سیاست تهاجمی احمدی نژاد تا به حال نتیجه داده است و آمریکا هم برای اعمال فشار به ایران به مانع بزرگی برخورد کرده است.
رادیو آمریکایی فردا به نقل از شهرام چوبین رئیس پژوهش مرکز سیاست های امنیتی در ژنو افزود: در مجموع ایران وقت بیشتری بدست آورده تا اهدافش را دنبال کند. سیاست تهاجمی احمدی نژاد تا به حال نتیجه داده است. بدین معنا که اعضای شورای امنیت سازمان ملل نتوانستند درباره تحریم های گسترده و شدید علیه ایران به توافق برسند و یا اینکه با سرعت بیشتری عمل کنند.
وی اظهار داشت: فاصله بین صدور قطعنامه ها علیه ایران هم از سویی به خاطر موقعیت روسیه و چین و از سوی دیگر به علت موقعیت کشورهای غیرمتعهد طولانی تر شده است. در عین حال طرف های مذاکره کننده با ایران درباره حدود وثغور مذاکره و یا دامنه تحریم علیه جمهوری اسلامی وحدت نظر نداشتند.
وی گفت: قطعنامه سوم که علیه جمهوری اسلامی صادر شده بسیار ضعیف است در واقع متمم قطعنامه دوم است که تحریم های اضافی علیه سپاه پاسداران وشماری از بانک ها و مقام های ایرانی را توصیه می کند. به باور من تحریم های غیر رسمی آمریکا و برخی کشورهای اروپایی علیه ایران تأثیرات بیشتری دارد. ولی تا موقعی که قیمت نفت صادراتی بشکه ای صد دلار باشد، ایران می تواند بر این تحریم ها فائق آید.
وی یادآور شد: گفتگوی ایران با سه کشور عمده اروپایی بریتانیا، فرانسه، آلمان و همینطور با پنج عضو دائم شورای امنیت و آلمان قطع شده است. به ویژه بعداز کنار رفتن علی لاریجانی، سعید جلیلی جایگزین علی لاریجانی سیاست های دولت احمدی نژاد را دنبال می کند و گفته است فقط با آژانس بین المللی انرژی اتمی مذاکره خواهد کرد و تمایلی به گفتگو با کشورهای اروپایی ندارد. یعنی احتمال از سرگیری گفتگو با کشورهای اروپایی کم شده است. آمریکا هم برای اعمال فشار به ایران به مانع بزرگی برخورد کرده است.
رئیس پژوهش مرکز سیاست های امنیتی در ژنو گفت: انتشار آخرین گزارش اطلاعاتی آمریکا در ماه دسامبر گذشته درباره برنامه هسته ای ایران که می گوید جمهوری اسلامی برنامه دسترسی به سلاح هسته ای را در سال 2003 رها کرد، اعمال تحریم های شدیدتر علیه ایران را زیر سؤال می برد. برپایه این گزارش جامعه جهانی اعمال تحریم شدیدتر را غیرضروری می داند و در عین حال احتمال حمله نظامی علیه جمهوری اسلامی کمتر شده است.
وی یادآور شد: با توجه به این نکات مقام های ایرانی انگیزه ای برای گفتگوهای جدی ندارند. ضمنا آخرین گزارش اطلاعاتی آمریکا درباره برنامه هسته ای ایران زیر پای منتقدان سیاست تهاجمی احمدی نژاد را خالی کرده است. بنابراین می توان نتیجه گرفت که در سال گذشته ایرانی، سیاست تهاجمی احمدی نژاد که اخیرا آیت الله خامنه ای نیز بر آن صحه گذاشته از نقطه نظر سیاست داخلی کارساز بوده است. از دیدگاه سیاست خارجی سیاست احمدی نژاد جامعه بین المللی را درباره انتخاب گام بعدی در رابطه با مسئله هسته ای ایران دچار سردرگمی کرده است.
* بررسی سیاست هسته ای ایران از گزاره های خبری است که در رادیوهای بیگانه مورد توجه قرار گرفته است.بررسی تبلیغات رادیوهای بیگانه کامیابی سیاست هسته ای ایران را نشان می دهد . کمتر فعالیت هسته ای مانند فعالیت هسته ای ایران توجه رسانه ها و دولت های جهان را به خود جلب کرده است.
نکته مهم این است که سیاست هسته ای ایران توانسته تا حدود زیادی سیاست های مداخله جویانه آمریکا را مهار کند. سیاست هسته ای ایران باعث شده است که ایران و آژانس را به نزدیک نماید و در عرصه بین المللی اعضای جنبش غیر متعهد و تا حدود زیادی کشورهایی مانند چین و روسیه از فعالیت هسته ای ایران حمایت نمایند و با زیادرویهای آمریکا مخالفت نمایند.
این عوامل باعث شده است که آمریکا نتواند تحریم های گسترده ای علیه فعالیت اتمی ایران در شورای امنیت بدست آورد و موضوع حمله نظامی به ایران نیز در سایه تحولات بین المللی و تضعیف موضع آمریکا در میان افکار عمومی جهان و دولتها کمرنگ شده است.از سوی دیگر همکاری ایران با آژانس اتمی و اینکه آژانس هیچ سندی درباره فعالیت نظامی هسته ای ایران ارایه نداده است اعتبار مخالفت با فعالیت مسالمت آمیز هسته ای ایران را به زیر سوال برده است.
کلمات کلیدی :
نوشته شده توسط : مشهد 118 |
نظرات دیگران [ نظر]